A Csillag Patikák webshop cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. További információkért tekintse meg adatkezelési szabályzatunkat, melyet az oldal használatával együtt elfogad.
Termék címkék:
Hasmenés csillapítása

Lopedium 2 mg kemény kapszula (30x)

Webes ár 2.231 Ft
Menny.:db
Különböző eredetű akut és krónikus diarrhoea tüneti kezelése. Ileostomia utáni állapotban alkalmazható a székletek számának és volumenének csökkentésére és konzisztenciájuk javítására/a széklet keménységének fokozására.
Cikkszám: 176826
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

ADAGOLÁS:
Felnőtteknek és 6 év feletti gyermekeknek: Az adagolás a beteg korától és az eset súlyosságától függ. Akut hasmenés: a kezdő adag felnőtteknek 2 kapszula (4 mg), gyermekeknek pedig 1 kapszula (2 mg). Ezt követően 1 kapszula (2 mg) adása javasolt minden laza széklet után. Krónikus hasmenés: a kezdő adag felnőtteknek 2 kapszula (4 mg), gyermekeknek pedig 1 kapszula (2 mg). Ezt a kezdő adagot addig kell emelni, amíg a beteg naponta 1-2 alkalommal szilárd székletet nem ürít, ami általában napi 1-6 kapszulával (2-12 mg), mint fenntartó adaggal, érhető el. Felnőttek számára a maximális adag akut és krónikus hasmenés esetén naponta 8 kapszula (16 mg), gyermekek esetében pedig a testtömegtől függ (3 kapszula/ 20 ttkg), de nem haladhatja meg a napi 8 kapszulát. 6 évnél idősebb gyermek testtömege (kg): Naponta max.adható kapszulák száma: 20 - 26 3 kemény kapszula 27 - 33 4 kemény kapszula 34 - 39 5 kemény kapszula 40 - 46 6 kemény kapszula 47 - 53 7 kemény kapszula 54 kg-tól 8 kemény kapszula 2-6 éves gyermekek: A Lopedium 2 mg kemény kapszula alkalmazása 6 éves kor alatti gyermekeknek nem javasolt. 2 éves kor alatti gyermekek: 2 év alatti gyermekeknek a loperamid-hidroklorid egyáltalán nem adható. Időskorú betegek: Időskorú betegek esetén dózismódosítás nem szükséges. Vesekárosodásban szenvedő betegek: Vesekárosodásban szenvedő betegek számára dózismódosítás nem szükséges. Májkárosodásban szenvedő betegek: Bár májkárosodásban szenvedő betegekre vonatkozóan nem állnak rendelkezésre farmakokinetikai adatok, a loperamidot ezeknél a betegeknél fokozott óvatossággal kell alkalmazni a csökkent "first pass" metabolizmus miatt. Az alkalmazás módja: A kapszulát folyadékkal kell bevenni.

FIGYELEMEZTETÉS:
A Lopedium a hasmenések tüneti kezelésére alkalmas készítmény. Ha a diarrhoea oka ismert, minden esetben oki terápiát kell alkalmazni. Fertőzéses diarrhoeaban nem pótolja az antibakteriális kezelést. Akut dysenteria (magas láz, véres széklet) elsődleges kezelésére nem alkalmazható. A hasmenés fennállása alatt a szervezet folyadék- és elektrolitpótlásáról, valamint a megfelelő diétáról gondoskodni kell. Nagy dózisok alkalmazása csökkentheti a gyomorsav elválasztást. 2 év alatti gyermekeknek nem adható a loperamid hatóanyag. 6 éves kor alatt a Lopedium 2 mg kemény kapszula alkalmazása nem javasolt. Hepatikus dysfunctio esetén a betegeket megfigyelés alatt kell tartani, mivel a loperamidnak jelentős a first pass metabolizmusa a májban, ezért a központi idegrendszeri toxicitás kialakulásának lehetősége megnövekszik. A készítmény laktóz tartalma miatt ritkán előforduló, örökletes galaktóz intoleranciában, Lapp laktáz-hiányban vagy glükóz-galaktóz malabszorpcióban nem szedhető. Terhesség: a készítmény adása nem javasolt, hacsak klinikai szempontok alapján nem indokolt. Szoptatás: szoptatás idején nem javasolt. A készítmény hatása a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre: Alkalmazásának első szakaszában egyénenként meghatározantó ideig, járművet vezetni, vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos. A továbbiakban egyedileg határozandó meg a tilalom mértéke. TÚLADAGOLÁS esetén (beleértve a májfunkciós zavar miatti relatív túladagolást is) központi idegrendszeri depressio (apathia, somnolentia, miosis, izomhypertonia, légzésdepresszió, ataxia), obstipatio, ileus léphet fel. A készítmény túladagolása esetén gyomormosást kell végezni és a beteggel aktív szenet kell itatni. Spontán hányás után szintén 100 g aktív szén adása javasolt. Specifikus kezelésként felnőtteknek 0,4 mg (1 ml), gyermekeknek 0,01 mg/ttkg iv. naloxon (Narcanti injekció) adható. A Lopedium hatástartama hosszabb mind a maloxoné, ezért szükség lehet az antidotum ismételt adására. Ellátás után a beteget 48 órán keresztül obszerválni kell.

ÖSSZETÉTEL:
Hatóanyag: 2 mg loperamid-hidroklorid (megfelel 1,88 mg loperamidnak) kemény kapszulánként. Ismert hatású segédanyag: 127 mg laktóz-monohidrát kemény kapszulánként.

ELLENJAVALLAT:
A készítmény hatóanyagával, vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység. 2 éves kor alatti gyermeknek a loperamid hatóanyag egyáltalán nem adható. A loperamid nem lehet első választandó szer az alábbi esetekben: - magas lázzal, véres széklettel járó akut dysentheria; - acut colitis ulcerosa; - invazív kórokozó, beleértve Salmonella, Shigella és Campylobacter okozta enterocolitis; - széles spektrumú antibiotikum kezeléssel összefüggő pseudomembranosus colitis. A Lopedium 2 mg kemény kapszulát nem szabad alkalmazni obstipatio és minden olyan kórkép esetén, amikor a perisztaltika gátlása káros lehet (pl. ileus, subileus, megacolon és toxikus megacolon). A Lopedium 2 mg kemény kapszula szedését azonnal abba kell hagyni, ha székrekedés, haspuffadás vagy ileus alakul ki.

MELLÉKHATÁS:
Akut hasmenés: Idegrendszeri betegségek és tünetek: Gyakori: fejfájás. Nem gyakori: szédülés. Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: Gyakori: székrekedés, hányinger, flatulentia. Nem gyakori: hasi fájdalom, hasi diszkomfortérzés, szájszárazság, fájdalom a has felső részén, hányás. Ritka: haspuffadás. A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei: Nem gyakori: bőrkiütés. Krónikus hasmenés: Idegrendszeri betegségek és tünetek: Gyakori: szédülés. Nem gyakori: fejfájás. Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: Gyakori: székrekedés, hányinger, flatulentia. Nem gyakori: hasi fájdalom, hasi diszkomfortérzés, szájszárazság, dyspepsia. Akut és krónikus hasmenés valamint a forgalomba hozatalt követő időszakban adott jelentés: Immunrendszeri betegségek és tünetek: Ritka: túlérzékenységi reakció, anaphylaxiás reakció (beleértve az anaphylaxiás shockot is), anaphylactoid reakció. Idegrendszeri betegségek és tünetek: Gyakori: fejfájás, szédülés. Nem gyakori: somnolentia. Ritka: eszméletvesztés, stupor, csökkent éberségi szint, fokozott izomtónus, koordinációs zavar. Szembetegségek és szemészeti tünetek: Ritka: miosis. Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: Gyakori: székrekedés, hányinger, flatulentia. Nem gyakori: hasi fájdalom, hasi diszkomfortérzés, szájszárazság, fájdalom a has felső részén, hányás, dyspepsia. Ritka: ileus (beleértve a paralyticus ileust is), Megacolon (beleértve a toxicus megacolont is), Glossalgia, haspuffadás. A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei: Nem gyakori: bőrkiütés. Ritka: hólyagos bőrkiütés (beleértve: Stevens-Johnson szindróma, toxicus epidermalis necrolysis és erythema multiforme), angioedema, urticaria, pruritus. Vese- és húgyúti betegségek és tünetek: Ritka: vizeletretenció. Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: Ritka: fáradtság.

KÖLCSÖNHATÁS:
A gyomor- és bélműködést lassító gyógyszerekkel együtt óvatosan adható, mivel ezek a Lopedium hatását jelentősen fokozhatják. A loperamin csökkentheti a desmopressin felszívódását a gasztrointesztinális traktusból. Klinikai vizsgálatokban a per os adott ritonavir szignifikánsan növelte a loperamid biohasznosíthatóságát. A loperamid jelentős mértékben csökkentette a saquinavir expozíciót. A loperamin hosszú ideig történő alkalmazása szignifikáns csökkenést eredményezhet a saquiavir plazma koncentrációjában, így csökkent hatáshoz vezethet. Co-trimoxazollal történő együttes alkalmazás során, a loperamid biohasznosíthatósága fokozódik, a first-pass metabolizmus gátlás miatt. Kinidin és loperamid együttes alkalmazása során légzésdepresszió lépett fel. Verapamillal vagy ketakonazollal történő alkalmazés légzésdepresziót okozott.
 
Akciós Nem
Egészségpénztárra elszámolható Igen
Gyógyszerforma Kapszula
Kiszerelés 30x
Bővebben

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Paraméterek

Akciós Nem
Egészségpénztárra elszámolható Igen
Gyógyszerforma Kapszula
Kiszerelés 30x