A Csillag Patikák webshop cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. További információkért tekintse meg adatkezelési szabályzatunkat, melyet az oldal használatával együtt elfogad.

Rhinathiol köptető 50 mg/ml szirup felnőtteknek (1x200ml)

Webes ár 2.465 Ft
Menny.:db

A Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek hatóanyaga a karbocisztein, nyákszabályozó hatású vegyület, mely a légutakban felhalmozódott kóros nyák sűrűségét csökkenti, ezáltal elősegíti a köpetürítést és a légutak öntisztulását. 

Gyártó: Sanofi-Aventis
Cikkszám: 436071
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek

karbocisztein

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

-               Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-               További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

-               Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

-               Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 5 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 

A betegtájékoztató tartalma:

 

1.             Milyen típusú gyógyszer a Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.             Tudnivalók a Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek alkalmazása előtt

3.             Hogyan kell alkalmazni a Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek készítményt?

4.             Lehetséges mellékhatások

5.             Hogyan kell a Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek készítményt tárolni?

6.             A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

1.       Milyen típusú gyógyszer a Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 

A Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek hatóanyaga a karbocisztein, nyákszabályozó hatású vegyület, mely a légutakban felhalmozódott kóros nyák sűrűségét csökkenti, ezáltal elősegíti a köpetürítést és a légutak öntisztulását.

Felnőttek és 15 év feletti gyermekek nehezített köpetürítéssel, a hörgőváladék kiürítésének nehézségével járó légúti megbetegedéseinek (pl. heveny, félheveny, idült hörghurut, légcsőhurut) kezelésére szolgál.

 

2.       Tudnivalók a Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek alkalmazása előtt

 

Ne alkalmazza a Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek készítményt

·                ha allergiása karbociszteinre vagy a gyógyszer (6. pontbqn felsorolt) bármely egyéb összetevőjére

·                ha jelenleg gyomor-, illetve nyombélfekély erős tüneteitől szenved;

·                15 éves életkor alatt.

·                szoptatás ideje alatt.

 

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Tájékoztassa kezelőorvosát:

·                ha 5 napon belül tünetei nem enyhülnek.

·                ha Ön asztmás beteg, mert hörgőgörcs alakulhat ki, ebben az esetben a készítmény alkalmazását azonnal fel kell függeszteni.

·                ha Ön olyan emésztőrendszeri betegségben szenved, mely hajlamosít tápcsatorna eredetű, ún. gasztrointesztinális vérzés kialakulására (ilyen betegségek a nyelőcsővisszeresség és az emésztőrendszer különböző helyén előforduló fekélyek).

 

A köptető alkalmazása során az első napokban fokozott váladékürítés fordulhat elő, ez azért van, hogy Ön a letapadt, sűrű hörgőváladékot minél könnyebben felköhögje, kiköpje.

Ilyenkor gyakrabban és sűrűbben javasolt ez a váladékfelköhögés, ami segít megakadályozni a váladék tüdőben való felgyülemlését.

Egyéb gyógyszerek és a Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek készítmény

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben olyan köhögéscsillapító gyógyszert szed, mely gátolja a köhögési reflexet, ugyanis ebben az esetben a karbocisztein által elfolyósított nyák kiköhögése gátolt lehet.

A Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek készítmény egyidejű bevétele étellel vagy itallal

Bő folyadékfogyasztás ajánlott, mert ez a gyógyszer váladékoldó hatását erősíti.

Terhesség ,szoptatás, és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.Terhességről a kezelőorvost feltétlenül tájékoztatni kell, mert ilyenkor csak az orvos kifejezett utasítása esetén alkalmazható a készítmény. A terhességnek különösen az első harmadában nem ajánlott a gyógyszer szedése.

Szoptatás során alkalmazása ellenjavallt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Nincsenek arra vonatkozó adatok, hogy a készítmény befolyásolná a gépjárművezetéshez vagy a gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket.

A Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek készítmény nátriumot és metil‑parahidroxi-benzoát-nátriumot tartalmaz

A gyógyszer 90,23 mg nátriumot tartalmaz adagolókupakonként, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.

Az enyhe kénhidrogén illat, ami az üveg kinyitásakor észlelhető, gyorsan eltűnik, a gyógyszer hatékonyságát nem befolyásolja.

A készítmény metil-parahidroxi-benzoát-nátrium tartalma miatt esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhat.

 

3.       Hogyan kell alkalmazni a Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek készítményt?

 

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőtteknek és 15 évesnél idősebb gyermekeknek:

Naponta 3-szor 1 adagolókupak (15 ml) szirup (3-szor 750 mg karbocisztein).

Idős korban: az adagolás módosítása nem szükséges.

15 éves kor alatti gyermekeknek a készítmény nem adható, helyette a Rhinathiol 20 mg/ml köptető cukormentes szirup gyermekeknek készítmény alkalmazható.

Az alkalmazás módja: szájon keresztül.

Az alkalmazás idején ajánlott a bőséges folyadékfogyasztás.

A kezelés időtartama: 5 napon túl kizárólag orvos utasítására, az orvos által előírt adagban és ideig alkalmazható.

Ha az előírtnál több szirupot alkalmazott

Túladagolás esetén értesítse kezelőorvosát, az orvosi ügyeletet, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát! Tünetek: nagy mennyiségű váladékképződés alakulhat ki, illetve mellékhatások megjelenése valószínűbb.

Ha elfelejtette bevenni a szirupot

Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

 

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

 

4.       Lehetséges mellékhatások

 

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 

Érzékeny egyének esetében felléphetnek súlyos allergiás reakciók, ilyen esetben a gyógyszer szedését abba kell hagyni és azonnal orvoshoz fordulni:

-      anafilaxiás (súlyos általános túlérzékenységi) reakció: nagyon ritka mellékhatás, melynek tünetei lehetnek: testszerte csalánkiütés, arc-, nyelv-, szemhéj-, ajakduzzanat, vérnyomásemelkedés, vagy éppen csökkenés, ájulás, szívritmuszavarok, légszomj.

-      bőrt érintő allergiás reakciók: hólyagos bőrgyulladások, mint pl. a szájüreg, a szem és a hüvely nyálkahártyáján jelentkező hólyagos elváltozások, foltos kiütéses bőrterületek (ún. Stevens-Johnson tünetegyüttes), egyéb hólyagos bőr- és nyálkahártya kiütések (ún. eritéma multiforme) (nem ismert gyakoriságú mellékhatások).

 

Egyéb mellékhatások:

 

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 embert érinthet):

-      allergiás bőrkiütés, meghatározott helyeken jelentkező gyógyszerkiütés,viszketés vagy a légutak fokozott ingerlékenysége.

-      gyomortáji panasz, hányinger, hasmenés, melyek az adag csökkentésével rendszerint megszűnnek.

 

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):

  • hányás.

 

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

 

5.       Hogyan kell a Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek készítményt tárolni?

 

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

 

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

Az egyszer már kinyitott üvegű szirupot legfeljebb 25°C-on tárolva 14 napig szabad felhasználni.

A dobozon vagy a címkén feltüntetett lejárati idő a felbontatlan készítményre vonatkozik. A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: ) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel.Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

 

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

 

Mit tartalmaz a Rhinathiol 50 mg/ml köptető cukormentes szirup felnőtteknek készítmény

-               A készítmény hatóanyaga: 50 mg karbocisztein 1 ml szirupban.

-               Egyéb összetevők: karamell por (E150), aroma elixír (propilénglikol, glicerin), metil-parahidroxi-benzoát-nátrium, szacharin-nátrium, hidroxi-etil-cellulóz, glicerin, nátrium-hidroxid, tisztított víz.

 

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Küllem: átlátszó, enyhén viszkózus, borostyán színű, rum és fahéj szagú szirup.

Csomagolás: 200 ml, ill. 300 ml szirup garanciazárást biztosító, tömítéssel ellátott, fehér, alumínium csavaros kupakkal lezárt átlátszó, színtelen üvegben. 1 üveg és egy műanyag adagolókupak dobozban, betegtájékoztatóval.

 

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

sanofi-aventis Zrt.

1045 Budapest, Tó utca 1-5.

Tel. +36 1 505 0050

 

Gyártó

Sanofi Winthrop Industrie

1-3 allée de la Nesté Z.I. d’en Sigal

31770 Colomiers

Franciaország

 

OGYI-T-6607/06        200 ml szirup

OGYI-T-6607/07        300 ml szirup

 

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2015. január

Akciós Nem
Egészségpénztárra elszámolható Igen
Gyógyszerforma Szirup,oldat,szuszpenzió,por oldatkészítéshez
Kiszerelés 1x200ml
Bővebben

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Paraméterek

Akciós Nem
Egészségpénztárra elszámolható Igen
Gyógyszerforma Szirup,oldat,szuszpenzió,por oldatkészítéshez
Kiszerelés 1x200ml