A Csillag Patikák webshop cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. További információkért tekintse meg adatkezelési szabályzatunkat, melyet az oldal használatával együtt elfogad.

Septanazal 1 mg/1 ml + 50 mg/1 ml old.orrspr.feln. (10ml)

Webes ár 2.331 Ft
Menny.:db
Maximálisan rendelhető mennyiség: 304!

Alkalmazása felnőttek és 6 éves vagy idősebb gyermekek számára javallott az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentésére orrnyálkahártya-gyulladásban (rhinitisben).*

*alkalmazási előírás

Cikkszám: 469307
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

ADAGOLÁS:
A Septanazal oldatos orrspray szokásos dózisa egy pumpálás mindkét orrnyílásba, szükség szerint naponta legfeljebb háromszor. Az adagolás az egyéni érzékenységtől és a klinikai hatásosságtól függ. Ha az orvos másképpen nem rendeli, a kezelés időtartama 7 napra korlátozódik. Néhány napos szünet után megismételhető az alkalmazás. Gyermekek: A készítmény alkalmazását 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében felnőttnek kell felügyelnie. Ha 3 napos kezelés után nincs javulás, vagy a tünetek rosszabbodását észlelik, újra kell értékelni a klinikai helyzetet. 6 évesnél idősebb gyermekek: A Septanazal oldatos orrspray felnőtteknek szokásos dózisa 6 éves vagy idősebb gyermekeknek egy pumpálás mindkét orrnyílásba, naponta legfeljebb háromszor. Gyermekek esetében a kezelés időtartamát mindig orvossal kell megbeszélni. A Septanazal oldatos orrspray felnőtteknek ellenjavallt 6 év alatti gyermekek számára. Az alkalmazás módja: Először a védőkupak eltávolítása szükséges a permetpumpáról. Az első használat előtt, vagy a már régóta nem használt orrspray esetében a szórófej többszöri lenyomása szükséges mindaddig, amíg finom permet jelenik meg. A permetpumpa fúvókáját lehetőleg függőlegesen tartva kell az egyik orrnyílásba illeszteni, majd a szórófejet egyszer lenyomni. A betegnek lassan, az orrán keresztül kell belélegeznie a permet alkalmazása közben. Ha szükséges, a másik orrnyílásban is meg kell ismételni ezt a műveletet. A permetező fúvókát minden egyes használat után le kell törölni papírzsebkendővel, majd a védőkupakot vissza kell helyezni a permetpumpára.

FIGYELEMEZTETÉS:
A következő esetekben a gyógyszer csak a várható előnyök és a lehetséges kockázatok gondos mérlegelését követően adható: - monoaminooxidáz-gátlókat (MAOI) és más, esetlegesen vérnyomásnövelő hatású gyógyszert szedő betegek, - fokozott szembelnyomás, különösen szűkzugú glaucoma esetén, - súlyos szív- és érrendszeri betegségek (pl. coronaria sclerosis, hypertensio), - phaeochromocytoma, - anyagcserezavarok (pl. hyperthyreosis, diabetes mellitus), - porphyria, - prostata hyperplasia. Krónikus rhinitisben csak orvosi felügyelettel alkalmazható az orrnyálkahártya-atrófia veszélye miatt. A nyálkahártya-duzzanatot csökkentő szimpatomimetikumok hosszan tartó alkalmazása és túladagolása az orrnyálkahártya reaktív hyperaemiájához vezethet. Ez a rebound hatás a légutak szűkületével jár, ami a gyógyszer ismételt alkalmazására készteti a beteget, mígnem annak használata állandósul. A következmény az orrnyálkahártya krónikus duzzanata (rhinitis medicamentosa), sőt akár atrófiája. Helytelen alkalmazás vagy túlzottan nagy dózis használata esetén a xilometazolin felszívódása szisztémás mellékhatásokat okozhat, különösen gyermekeknél cardiovascularis és neurológiai mellékhatások. Túladagolás: Xilometazolin-hidroklorid: Az imidazol-származékok okozta mérgezés klinikai képe sokféle lehet, mivel a központi idegrendszeri és a szív-érrendszeri stimuláció szakaszai a szuppressziós időszakokkal váltakozhatnak. A túladagolás, különösen gyermekeknél, főként központi idegrendszeri hatásokat eredményezhet: görcsrohamokat és comát, bradycardiát, apnoét, hypertoniát és hypotoniát is. A KIR stimuláció tünetei: szorongás, izgatottság, hallucinációk és görcsrohamok. A KIR szuppresszió tünetei: csökkent testhőmérséklet, kimerültség, álmosság és coma. Mindezeken felül a következő tünetek is előfordulhatnak: myosis, mydriasis, diaphoresis, láz, sápadtság, cyanosis, hányinger, tachycardia, bradycardia, szívritmuszavar, szívmegállás, hypertonia, shockba torkolló hypotonia, tüdővizenyő, oedema, légzőszervi rendellenességek és apnoe. Súlyos túladagolás esetén intenzív terápiás osztályon történő ellátás szükséges. Azonnal orvosi szenet (adszorbens), nátrium-szulfátot (laxativum) kell adni és gyomormosást kell végezni (nagy mennyiség lenyelése esetén), mert a xilometazolin gyorsan felszívódhat. A vérnyomás csökkentése céljából nem-szelektív alfa-adrenerg receptorblokkoló szer adható. A vazopresszorok alkalmazása ellenjavallott. Ha szükséges, a következő intézkedések alkalmazhatók: lázcsillapítás, görcsgátló kezelés és oxigén- belélegeztetés. Dexpantenol: A pantoténsav és származékainak (pl. a dexpantenol) toxicitása elenyésző. Túladagolás esetén nincs szükség különleges beavatkozásra.

ÖSSZETÉTEL:
Az oldatos orrspray milliliterenként 1 mg xilometazolin-hidrokloridot és 50 mg dexpantenolt tartalmaz. Egy dózis, azaz egy pumpálás 0,1 ml-nek felel meg, ami 0,1 mg xilometazolin- hidrokloridot és 5,0 mg dexpantenolt tartalmaz.

ELLENJAVALLAT:
A készítmény hatóanyagaival vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység. Az orrnyálkahártya száraz gyulladása (rhinitis sicca). A kórelőzményben transsphenoidalis hypophysectomia vagy egyéb, a dura matert feltáró sebészeti beavatkozás. A Septanazal oldatos orrspray felnőtteknek ellenjavallt 6 év alatti gyermekek számára.

MELLÉKHATÁS:
Immunrendszeri betegségek és tünetek: Nem gyakori: túlérzékenységi reakciók (angiooedema, bőrkiütés, viszketés). Idegrendszeri betegségek és tünetek: Nagyon ritka: nyugtalanság, álmatlanság, kimerültség (somnolentia, szedáció), fejfájás, hallucinációk (elsősorban gyermekeknél). Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: Ritka: palpitatio, tachycardia, hypertonia. Nagyon ritka: arrhythmia. Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek: Nagyon ritka: kiújuló orrdugulás, orrvérzés. Nem ismert: az orrnyálkahár­tya égő érzése és szárazsága, tüsszentés. A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei: Nagyon ritka: görcsrohamok (különösen gyermekeknél).

KÖLCSÖNHATÁS:
Xilometazolin-hidroklorid: A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek és tranilcipromin-típusú monoaminooxidáz-gátlók vagy vérnyomásnövelő hatású triciklusos antidepresszánsok együttes alkalmazása a vérnyomás növekedéséhez vezethet az említett hatóanyagok cardiovascularis hatásai következtében. Egyidejű alkalmazása az influenza lokális vagy szisztémás kezelésére szolgáló gyógyszerekkel, továbbá a köhögés és meghűlés elleni készítményekben található szimpatomimetikumokkal (pl. pszeudoefedrinnel, efedrinnel, fenilefrinnel, oximetazolinnal, xilometazolinnal, tramazolinnal, nafazolinnal, tuaminoheptánnal) additív, cardiovascularis és központi idegrendszeri hatásokhoz vezethet.
 
Akciós Igen
Egészségpénztárra elszámolható Igen
Gyógyszerforma Orrcsepp, orrspray,
Kiszerelés 10ml
Bővebben

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Paraméterek

Akciós Igen
Egészségpénztárra elszámolható Igen
Gyógyszerforma Orrcsepp, orrspray,
Kiszerelés 10ml