A Csillag Patikák webshop cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. További információkért tekintse meg adatkezelési szabályzatunkat, melyet az oldal használatával együtt elfogad.

Septanazal 1 mg/1 ml + 50 mg/1 ml old.orrspr.feln. (10ml)

Webes ár
2.216 Ft
Akciós ár 2.014 Ft
Kedvezmény: 9%

Alkalmazása felnőttek és 6 éves vagy idősebb gyermekek számára javallott az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentésére orrnyálkahártya-gyulladásban (rhinitisben).*

*alkalmazási előírás

Cikkszám: 469307

Leírás és Paraméterek

ADAGOLÁS:
A Septanazal oldatos orrspray szokásos dózisa egy pumpálás mindkét orrnyílásba, szükség szerint naponta legfeljebb háromszor. Az adagolás az egyéni érzékenységtől és a klinikai hatásosságtól függ. Ha az orvos másképpen nem rendeli, a kezelés időtartama 7 napra korlátozódik. Néhány napos szünet után megismételhető az alkalmazás. Gyermekek: A készítmény alkalmazását 12 évesnél fiatalabb gyermekek esetében felnőttnek kell felügyelnie. Ha 3 napos kezelés után nincs javulás, vagy a tünetek rosszabbodását észlelik, újra kell értékelni a klinikai helyzetet. 6 évesnél idősebb gyermekek: A Septanazal oldatos orrspray felnőtteknek szokásos dózisa 6 éves vagy idősebb gyermekeknek egy pumpálás mindkét orrnyílásba, naponta legfeljebb háromszor. Gyermekek esetében a kezelés időtartamát mindig orvossal kell megbeszélni. A Septanazal oldatos orrspray felnőtteknek ellenjavallt 6 év alatti gyermekek számára. Az alkalmazás módja: Először a védőkupak eltávolítása szükséges a permetpumpáról. Az első használat előtt, vagy a már régóta nem használt orrspray esetében a szórófej többszöri lenyomása szükséges mindaddig, amíg finom permet jelenik meg. A permetpumpa fúvókáját lehetőleg függőlegesen tartva kell az egyik orrnyílásba illeszteni, majd a szórófejet egyszer lenyomni. A betegnek lassan, az orrán keresztül kell belélegeznie a permet alkalmazása közben. Ha szükséges, a másik orrnyílásban is meg kell ismételni ezt a műveletet. A permetező fúvókát minden egyes használat után le kell törölni papírzsebkendővel, majd a védőkupakot vissza kell helyezni a permetpumpára.

FIGYELEMEZTETÉS:
A következő esetekben a gyógyszer csak a várható előnyök és a lehetséges kockázatok gondos mérlegelését követően adható: - monoaminooxidáz-gátlókat (MAOI) és más, esetlegesen vérnyomásnövelő hatású gyógyszert szedő betegek, - fokozott szembelnyomás, különösen szűkzugú glaucoma esetén, - súlyos szív- és érrendszeri betegségek (pl. coronaria sclerosis, hypertensio), - phaeochromocytoma, - anyagcserezavarok (pl. hyperthyreosis, diabetes mellitus), - porphyria, - prostata hyperplasia. Krónikus rhinitisben csak orvosi felügyelettel alkalmazható az orrnyálkahártya-atrófia veszélye miatt. A nyálkahártya-duzzanatot csökkentő szimpatomimetikumok hosszan tartó alkalmazása és túladagolása az orrnyálkahártya reaktív hyperaemiájához vezethet. Ez a rebound hatás a légutak szűkületével jár, ami a gyógyszer ismételt alkalmazására készteti a beteget, mígnem annak használata állandósul. A következmény az orrnyálkahártya krónikus duzzanata (rhinitis medicamentosa), sőt akár atrófiája. Helytelen alkalmazás vagy túlzottan nagy dózis használata esetén a xilometazolin felszívódása szisztémás mellékhatásokat okozhat, különösen gyermekeknél cardiovascularis és neurológiai mellékhatások. Túladagolás: Xilometazolin-hidroklorid: Az imidazol-származékok okozta mérgezés klinikai képe sokféle lehet, mivel a központi idegrendszeri és a szív-érrendszeri stimuláció szakaszai a szuppressziós időszakokkal váltakozhatnak. A túladagolás, különösen gyermekeknél, főként központi idegrendszeri hatásokat eredményezhet: görcsrohamokat és comát, bradycardiát, apnoét, hypertoniát és hypotoniát is. A KIR stimuláció tünetei: szorongás, izgatottság, hallucinációk és görcsrohamok. A KIR szuppresszió tünetei: csökkent testhőmérséklet, kimerültség, álmosság és coma. Mindezeken felül a következő tünetek is előfordulhatnak: myosis, mydriasis, diaphoresis, láz, sápadtság, cyanosis, hányinger, tachycardia, bradycardia, szívritmuszavar, szívmegállás, hypertonia, shockba torkolló hypotonia, tüdővizenyő, oedema, légzőszervi rendellenességek és apnoe. Súlyos túladagolás esetén intenzív terápiás osztályon történő ellátás szükséges. Azonnal orvosi szenet (adszorbens), nátrium-szulfátot (laxativum) kell adni és gyomormosást kell végezni (nagy mennyiség lenyelése esetén), mert a xilometazolin gyorsan felszívódhat. A vérnyomás csökkentése céljából nem-szelektív alfa-adrenerg receptorblokkoló szer adható. A vazopresszorok alkalmazása ellenjavallott. Ha szükséges, a következő intézkedések alkalmazhatók: lázcsillapítás, görcsgátló kezelés és oxigén- belélegeztetés. Dexpantenol: A pantoténsav és származékainak (pl. a dexpantenol) toxicitása elenyésző. Túladagolás esetén nincs szükség különleges beavatkozásra.

ÖSSZETÉTEL:
Az oldatos orrspray milliliterenként 1 mg xilometazolin-hidrokloridot és 50 mg dexpantenolt tartalmaz. Egy dózis, azaz egy pumpálás 0,1 ml-nek felel meg, ami 0,1 mg xilometazolin- hidrokloridot és 5,0 mg dexpantenolt tartalmaz.

ELLENJAVALLAT:
A készítmény hatóanyagaival vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység. Az orrnyálkahártya száraz gyulladása (rhinitis sicca). A kórelőzményben transsphenoidalis hypophysectomia vagy egyéb, a dura matert feltáró sebészeti beavatkozás. A Septanazal oldatos orrspray felnőtteknek ellenjavallt 6 év alatti gyermekek számára.

MELLÉKHATÁS:
Immunrendszeri betegségek és tünetek: Nem gyakori: túlérzékenységi reakciók (angiooedema, bőrkiütés, viszketés). Idegrendszeri betegségek és tünetek: Nagyon ritka: nyugtalanság, álmatlanság, kimerültség (somnolentia, szedáció), fejfájás, hallucinációk (elsősorban gyermekeknél). Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: Ritka: palpitatio, tachycardia, hypertonia. Nagyon ritka: arrhythmia. Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek: Nagyon ritka: kiújuló orrdugulás, orrvérzés. Nem ismert: az orrnyálkahár­tya égő érzése és szárazsága, tüsszentés. A csont-izomrendszer és a kötőszövet betegségei és tünetei: Nagyon ritka: görcsrohamok (különösen gyermekeknél).

KÖLCSÖNHATÁS:
Xilometazolin-hidroklorid: A Septanazal oldatos orrspray gyermekeknek és tranilcipromin-típusú monoaminooxidáz-gátlók vagy vérnyomásnövelő hatású triciklusos antidepresszánsok együttes alkalmazása a vérnyomás növekedéséhez vezethet az említett hatóanyagok cardiovascularis hatásai következtében. Egyidejű alkalmazása az influenza lokális vagy szisztémás kezelésére szolgáló gyógyszerekkel, továbbá a köhögés és meghűlés elleni készítményekben található szimpatomimetikumokkal (pl. pszeudoefedrinnel, efedrinnel, fenilefrinnel, oximetazolinnal, xilometazolinnal, tramazolinnal, nafazolinnal, tuaminoheptánnal) additív, cardiovascularis és központi idegrendszeri hatásokhoz vezethet.
 
Bővebben

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!