Leírás és Paraméterek
Az A-vitamint, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból – az úgynevezett provitaminokból – a szervezetbenis képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni.
Az A-vitamin tartós hiánya hemeralopia, xerophtalmia, keratokonjunctivitis, keratomalacia és hyperkeratotikus vagy atrophiás bőr- és nyálkahártya-elváltozásokhoz vezethet. Az A-vitamin szükségletet a vegyes táplálkozás fedezi. A szükséglet növekedésével kell számolni a zsíremésztés, felszívódás zavarai, vagy számos idegen anyag, gyógyszer fogyasztása esetén.
Az A-vitamin igazolt hatásai:
-részt vesz a megfelelő vasanyagcserében
-hozzájárul a haj, a bőr és a köröm normál állapotának fenntartásához
-hozzájárul a normál látás fenntartásához
-hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez
-A-vitamin szerepet játszik a sejtek differenciálódásában (elkülönülésében)
Hatóanyag:
A-vitamin (retinil-palmitát) | 3000 ug (375 % RDA) |
% RDA | Ajánlott napi bevitel százalékos arányban |
Akciós | Nem |
Egészségpénztárra elszámolható | Nem |
Vélemények
Paraméterek
Akciós | Nem |
Egészségpénztárra elszámolható | Nem |