A Csillag Patikák webshop cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. További információkért tekintse meg adatkezelési szabályzatunkat, melyet az oldal használatával együtt elfogad.

Wick Vaporub kenőcs (50g)

Webes ár
2.664 Ft
Akciós ár 2.303 Ft
Kedvezmény: 14%
Menny.:db
Meghűléses panaszok enyhítésére ajánlott, bedörzsölésre vagy inhalálásra használható kenőcs. Vény nélkül kapható gyógyszer.
Gyártó: TEVA Gyógyszergyár zrt.
Cikkszám: 895250
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt

Leírás és Paraméterek

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Wick VapoRub kenőcs

kámfor, terpentinolaj, levomentol, eukaliptuszolaj

 

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

-Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

-További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

-Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont

-Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 5 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:

1.Milyen típusú gyógyszer a Wick VapoRub kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.Tudnivalók a Wick VapoRub kenőcs alkalmazása előtt

3.Hogyan kell alkalmazni Wick VapoRub kenőcsöt?

4.Lehetséges mellékhatások

5.Hogyan kell a Wick VapoRub kenőcsöt tárolni?

6.A csomagolás tartalma és egyéb információk

1.Milyen típusú gyógyszer a Wick VapoRub kenőcs és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Wick VapoRub kenőcs alkalmazása náthával, köhögéssel, torok- és hörghuruttal járó meghüléses panaszok esetén ajánlott.

2.Tudnivalók a Wick VapoRub kenőcs alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Wick VapoRub kenőcsöt

-        ha allergiás (túlérzékeny) a kámforra, terpentinolajra, levomentolra, eukaliptuszolajra, vagy a gyógyszer (6.pontban felsorolt) bármely összetevőjére

-        sérült vagy gyulladásos bőrfelületen, illetve a felvitel helyén lévő nyílt seben,

-        ha asztmás, vagy a légutak kifejezett túlérzékenységével járó más légúti betegségben szenved egyáltalán nem alkalmazható,

-        akut tüdőgyulladás esetén nem szabad inhalálásra alkalmazni.

-        4 éves kor alatti gyermekek esetében egyáltalán nem alkalmazható!

-        6 éves kor alatti gyermekek esetében inhalálásra nem alkalmazható!

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Wick VapoRub kenőcs alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

-        A készítmény kizárólag külső alkalmazásra vagy inhalálásra használható. Nem szabad lenyelni. Ne alkalmazza orrba, szájba, arcon illetve a szem környékén.

-        Inhalálás esetén nem szabad forró vagy forrásban levő vízzel használni. Soha ne melegítse mikrohullámú sütőben, és használat után ne hevítse újra a gyógyszeres vizet.

-        A kezelt területet ne kötözze be túl szorosan és ne fedje le forró kötéssel, vagy bármilyen forró anyaggal.

-        Használat után mosson kezet.

-        Ha tünetei nem enyhülnek 5 napon belül, valamint ha lázas, keresse fel kezelőorvosát.

Egyéb gyógyszerek és a Wick VapoRub kenőcs

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint a szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Egyidejűleg csak egyféle külsőleges készítmény alkalmazható.

A készítményt csak tiszta bőrfelületen alkalmazza.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény ezen élethelyzetekben történő alkalmazására vonatkozóan nem állnak rendelkezésre adatok, ezért alkalmazása terhesség és szoptatás alatt nem javallott.

A kenőcs hatóanyagai bőrön keresztül jól felszívódnak.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Wick VapoRub kenőcs nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

3.Hogyan kell alkalmazni a Wick VapoRub kenőcsöt?

A Wick VapoRub kenőcsöt mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak vagy az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:

Bedörzsölés esetén:

Felnőtteknek és a 12 éves kor feletti serdülőkorúaknak: naponta 2-4 alkalommal 7,5 grammnyi (1,5 csapott teáskanálnyi) mennyiség.

Alkalmazása gyermekeknél: 4-11 éves gyermekeknek: naponta 1-3 alkalommal borsónyi mennyiség (naponta legfeljebb 3,5 grammnyi).

Inhalálás esetén:

Felnőtteknek és 12 éves kor feletti serdülőkorúaknak: inhalációs oldat készítéséhez 1-2 csapott teáskanálnyi (1 teáskanál ≈ 5 g) mennyiség.

Alkalmazása gyermekeknél: gyermekeknek 6-11 éves korban 1-2 alkalommal borsónyi mennyiség (naponta legfeljebb 3,5 gramm).

Hogyan és mikor kell alkalmazni a Wick VapoRub kenőcsöt:

Bedörzsölés:

Felnőttek és a 12 éves kor feletti serdülőkorúak esetén a Wick VapoRub kenőcsöt a mellkas, a nyak és a hát területére kell felvinni, és alapos, könnyed masszírozással bedörzsölni.

Alkalmazása gyermekeknél: 4-11 éves gyermekek esetén csak a mellkason alkalmazható, az orr és az arc területén ne alkalmazza!

Laza ruházat viselése megkönnyíti a gőzök belélegzését. Az alkalmazás különösen lefekvés előtt javasolt, mivel a Wick VapoRub-ból néhány órán keresztül illóolajok szabadulnak fel.

Inhalálás:

Felnőtteknek és 12 éves kor feletti serdülőkorúaknak:1-2 csapott teáskanál, készítményt kell tenni egy csészébe vagy más olyan edénybe, amelyiknek nagy a felszíne.

Fel kell hevíteni fél liter vizet (soha ne mikrohullámú sütőben!) és forró, de nem forrásban lévő vizet beleönteni az edénybe. Gőzök képződnek, melyeket 10-15 percen át lélegezzenek be. Sem használat közben sem használat után nem szabad újrahevíteni a vizet.

Alkalmazása gyermekeknél: gyermekeknek 6-11 éves korban 1-2 alkalommal borsónyi mennyiségű , készítményt kell tenni egy csészébe vagy más olyan edénybe, amelyiknek nagy a felszíne.

Fel kell hevíteni fél liter vizet (soha ne mikrohullámú sütőben!) és forró, de nem forrásban lévő vizet beleönteni az edénybe. Gőzök képződnek, melyeket 10-15 percen át lélegezzenek be. Sem használat közben sem használat után nem szabad újrahevíteni a vizet.

A gyermekeket és fiatal serdülőkorúakat nem szabad felügyelet nélkül hagyni az inhalálás alatt!

Ha az előírtnál több Wick VapoRub kenőcsöt alkalmazott:

A készítmény túladagolása bőrirritációhoz vezethet.

Téves alkalmazás (az ellenjavallatok, ill. az alkalmazási útmutatás figyelmen kívül hagyása) esetén egy étolajjal átitatott papír zsebkendővel vagy olajos babaápoló kendővel el kell távolítani a kenőcsöt, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!

Helytelen használat:

Abban az esetben, ha véletlenül Wick VapoRub kenőcsöt nyelt le, fontos, hogy haladéktalanul forduljon orvoshoz. Ne próbálja meg hánytatni.

Akut mérgezést figyeltek meg jelentős mennyiségű kenőcs véletlenszerű fogyasztását követően hányingerrel, hányással, hasi fájdalommal valamint fejfájással, forgó jellegű szédüléssel, melegségérzettel / kipirulással, görcsrohammal, légzési nehezítettséggel és kómával.

A súlyos gastrointestinalis és neurológiai tüneteket mutató mérgezett beteget tünetileg kell kezelni.

Ha elfelejtette alkalmazni a Wick VapoRub kenőcsöt

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

4.       Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Wick VapoRub kenőcs is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Lokális mellékhatások: kipirosodás, szemirritáció (inhalálás alkalmazásánál), túlérzékenységi rekació, allergiás bőrgyulladás.

Az irritációk és allergiás reakciók általában ritkán (10 000 beteg közül  1-10 esetben) fordulnak elő.

Szisztémás mellékhatások: az alkalmazás módjából adódóan a készítménynek szisztémás mellékhatásai nagyon csekélyek lehetnek illetve nem megfigyeltek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Mi a teendő mellékhatások esetén:

Mellékhatások illetve túlérzékenységi reakciók (allergia) fellépése esetén abba kell hagyni a készítmény alkalmazását (a kenőcs maradékát egy étolajjal átitatott papírkendővel lehet eltávolítani). Amennyiben a fellépett panaszok nem múlnak el maguktól, akkor orvoshoz kell fordulni.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5.       Hogyan kell a Wick VapoRub kenőcsöt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25 ºC-on tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Wick VapoRub kenőcsöt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, mit tegyen fel nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6.       A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Wick VapoRub kenőcs?

-1 g kenőcs hatóanyag tartalma: 50,0 mg racém kámfor, 50,0 mg tengerparti fenyőből származó terpentinolaj, 27,5 mg levomentol és 15,0 mg eukaliptuszolaj.

-        Segédanyagok: fehér vazelin, cédrusolaj, timol.

Milyen a Wick VapoRub kenőcs külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Lágy, fehér vagy sárga kenőcs átlátszatlan kék PP tégelyben PET/LDPE/EPE/LDPE/PET műanyag betéttel ellátott zöld PP csavaros kupakkal lezárva, dobozban.

Kiszerelés: 25g, 50 g, 100 g

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

Wick Pharma, Zweigniederlassung der Procter & Gamble GmbH,

Sulzbacher Strasse 40-50

D-65824 Schwalbach am Taunus

Németország

Gyártó

Procter & Gamble Manufacturing GmbH

Procter & Gamble Strasse 1,

64521 Gross Gerau

Németország

OGYI-T-22058/01-03

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. december

Akciós Nem
Egészségpénztárra elszámolható Igen
Gyógyszerforma Krém, kenőcs, gél
Kiszerelés 50g
Bővebben

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!

Paraméterek

Akciós Nem
Egészségpénztárra elszámolható Igen
Gyógyszerforma Krém, kenőcs, gél
Kiszerelés 50g