A Csillag Patikák webshop cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. További információkért tekintse meg adatkezelési szabályzatunkat, melyet az oldal használatával együtt elfogad.

Xilomare Kid 0,5mg/ml oldatos orrspray (1x10ml)

Webes ár
2.355 Ft
Akciós ár 1.899 Ft
Kedvezmény: 19%
Menny.:db

Orrdugulás tüneti kezelésére. A Xilomare Kid 0,5 mg/ml orrspray 2 és 12 év közötti gyermekek részére javallt.

Cikkszám: 108737
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: (1)

Leírás és Paraméterek

ADAGOLÁS:
A Xilomare Kid legfeljebb 5 egymást követő napon alkalmazható. Amennyiben a beteg 3 napi kezelést követően nem érzi jobban magát vagy rosszabbul van, a klinikai állapotot felül kell vizsgálni. Hosszantartó és túlzott használata maga is orrdugulást, "rebound hatást" eredményezhet. Az ajánlott adagot nem szabad túllépni. Gyermekek és serdülők: A Xilomare Kid orrspray alkalmazása 2 évesnél fiatalabb gyermek részére nem javasolt. A Xilomare Kid orrspray biztonságosságát és hatásosságát 2 évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem igazolták. 2-12 éves gyermekek részére: A Xilomare Kid orrspray alkalmazása 2 és 12 év közötti gyermekek részére, az alábbiak szerint javallt. Mindkét orrnyílásba 1 befújást kell kezelésenként alkalmazni. A kezelést legfeljebb 3-szor lehet elvégezni naponta. Az alkalmazás módja: Az első használat előtt néhányszor (kb. 4 alkalommal) a levegőbe kell permetezni az egyenletes adagolás eléréséhez. A későbbi alkalmazásokra az adagoló spray pumpája már készen áll az azonnali használatra. A tartályt függőleges helyzetben kell tartani. Ha a gyógyszert több napig nem használták, legalább egy próbapermetet a levegőbe kell fújni annak érdekében, hogy elérjük az egyenletes adagolást. Az orrspray-t orrfújás után kell alkalmazni. A Xilomare Kid kizárólag intranasalisan alkalmazható felnőtt felügyelete mellett. Az orrspray ülő helyzetben alkalmazandó. Befújás után a gyermek fejét néhány percig hátra kell dönteni. Kisgyermekek kezelésénél a gyermeket felnőtt ölébe kell ültetni. A fertőzés terjedését eredményezheti, ha többen használják ugyanazt az adagoló tartályt. A fertőzések elkerülése érdekében az orrsprayt lehetőleg csak egy gyermek használja, és a pumpát az alkalmazást követően ki kell öblíteni.

FIGYELEMEZTETÉS:
TERHESSÉG: potenciális szisztémás vasoconstrictor hatása miatt a Xilomare alkalmazását terhesség alatt kerülni. SZOPTATÁS: nem ismert, hogy a xilometazolin kiválasztódik-e az anyatejbe. A szoptatott gyermekre fennálló kockázat nem zárható ki. A Xilomare alkalmazása előtt el kell dönteni, hogy a szoptatást függesztik-e fel, vagy megszakítják a kezelést, ill. tartózkodnak a kezeléstől, figyelembe véve a szoptatás előnyét a gyermekre nézve, illetve a terápia előnyét a nőre nézve. GÉPJÁRMŰVEZETÉS: ha a beteg aluszékonyságot vagy álmosságot érez, lehetőleg ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket. A xilometazolin alkalmazása például álmatlanságot, szédülést, tremort, arrhythmiát vagy hypertoniát okozhat. A Xilomare kizárólag az előny/kockázat gondos mérlegelése után alkalmazható azoknál a betegeknél, - akiket monoamino-oxidáz (MAO) gátló gyógyszerrel kezeltek az elmúlt 2 hétben - akiknél fokozott az intraocularis nyomás - akik súlyos cardiovascularis betegségben (pl. ischaemiás szívbetegség, hypertonia) szenvednek - akiknél phaeochromocytomát diagnosztizáltak - akik metabolikus betegségben (hyperthyreosis vagy diabetes) szenvednek - akiknek porphyriájuk van - akiknél prostata hyperplasia áll fenn A hosszútávú xilometazolin-kezelés abbahagyásával összefüggésben visszatérhet a nyálkahártya duzzanata. Ezt okozhatja magának a gyógyszernek az úgynevezett "rebound" hatása. A jelenség megelőzése érdekében a kezelési időszaknak a lehető legrövidebbnek kell lennie. Az orr és melléküregeinek bakteriális fertőzéseit megfelelően kezelni kell. TÚLADAGOLÁS: a bejelentett túladagolási esetek többnyire gyermekeknél fordultak elő. A megfigyelt toxikus hatások közé tartozik a szédülés, az izzadás, a fejfájás, a súlyos testhőmérséklet-csökkenés, a központi idegrendszeri depresszió, köztük súlyos esetek is, a sedatio, szájszárazság, hallucináció, coma, convulsio és a szimpatikus idegrendszer serkentéséből eredő tünetek (tachycardia, szabálytalan szívműködés és hypertonia). Hosszantartó használat és nagy dózisok alkalmazása esetén a méh vérellátásának romlása nem zárható ki. A túladagolás az anyatej kiválasztódásának a csökkenéséhez vezethet. Az mérgezés kezelése tüneti. Az aktív szén (adszorbens) és nátrium-szulfát (laxans) rögtön a véletlenszerű lenyelést követően adandó. A szükség szerinti gyomormosás csak akkor hasznos, ha súlyos mérgezés esetén azonnal alkalmazható, mivel a xilometazolin igen gyorsan felszívódik. Súlyos túladagolás esetén intenzív ellátás javasolt. Antidotumként nemszelektív alfa-szimpatolitikum adható.

ÖSSZETÉTEL:
0,5 mg xilometazolin-hidrokloridot tartalmaz milliliterenként. 1 adag (= 90 mikroliter) 45 mikrogramm xilometazolin-hidrokloridot tartalmaz.

ELLENJAVALLAT:
- A készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység; - Tilos alkalmazni transsphenoidal hypophysectomiát illetve a dura matert feltáró transnasalis/transoralis műtéteket követően; - Zártzugú glaucoma; - Rhinitis sicca, atrophiás rhinitis; - 2 évesnél fiatalabb életkor.

MELLÉKHATÁS:
Immunrendszeri betegségek és tünetek: Nem gyakori: szisztémás allergiás reakció. Pszichiátriai betegségek és tünetek: Nagyon ritka: idegesség, insomnia, aluszékonyság/álmosság (főleg gyermekek esetében). Idegrendszeri betegségek és tünetek: Gyakori: fejfájás. Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek: Ritka: palpitatio, tachycardia Nagyon ritka: arrhythmia. Érbetegségek és tünetek: Ritka: hypertonia. Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek: Nem gyakori: fokozott nyálkahártya-duzzanat a kezelés abbahagyása után, epistaxis. Emésztőrendszeri betegségek és tünetek: Gyakori: hányinger. Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók: Gyakori: csípő vagy égő érzés az orrban és a garatban; orrszárazság. Nagyon ritka: fáradtság.

KÖLCSÖNHATÁS:
A xilometazolin használata nem javasolt tri- és tetraciklikus antidepresszánsok vagy monoaminoxidáz (MAO)-gátlók alkalmazásával egyidejűleg, vagy MAO-gátlók szedése utáni két héten belül. A xilometazolin potenciális hypertoniás hatása miatt csökkentheti az együtt adott vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását (pl. metildopa). A Xilomare és más, potenciális vérnyomásnövelő hatású gyógyszerek fokozhatják egymás vérnyomásnövelő hatását.
 
Akciós Igen
Egészségpénztárra elszámolható Igen
Gyógyszerforma Orrcsepp, orrspray,
Kiszerelés 1x10ml
Bővebben

Vélemények

5.00
1 értékelés
(1)
(0)
(0)
(0)
(0)
Írja meg véleményét!
2022. 01. 10. -
Igazolt vásárlás

Paraméterek

Akciós Igen
Egészségpénztárra elszámolható Igen
Gyógyszerforma Orrcsepp, orrspray,
Kiszerelés 1x10ml