A Csillag Patikák webshop cookie-kat (sütiket) használ a jobb felhasználói élmény biztosítása érdekében. További információkért tekintse meg adatkezelési szabályzatunkat, melyet az oldal használatával együtt elfogad.

Tökmag: segítség férfigondok esetén

A tökmag kedvező élettani hatásai igen sokrétűek, többek között gazdag szabadgyökfogó antioxidánsokban (pl. E-vitamin), amelyek a daganatos sejtek kialakulását gátolják.

A mag fogyasztása is jótékony hatású, ám tökmagolaj és tökmagolaj kapszula fogyasztásával még többet tehetsz egészségedért.

A tökmag sokrétű hatásai

Nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot, amit izmaink, idegeink és szívünk egészsége miatt célszerű fogyasztanunk. Jelentős mennyiségű mangán is van benne, amivel agyműködésünknek, csontjainknak, és szükség esetén sebgyógyulásunknak teszünk jót. Kalciumot is találunk benne, ami egyebek mellett szintén idegeink, izmaink és csontjaink megfelelő működéséhez elengedhetetlen.

A sütőtök magjából nyert olaj salátákhoz, szószokhoz jó szívvel ajánlható. Nagyon gazdag ugyanis telítetlen zsírsavakban, így szívünk és érrendszerünk egészsége érdekében minél többször fogyasszuk!

A tökmag szerepe a prosztatamegnagyobbodás kezelésében

A tökmagolajat a népi gyógyászat már régóta használja, de számos tudományos kutatás is bizonyítja, hogy jótékony hatással van a prosztatára, azaz az orvosi körökben BPH (benignus prostata hyperplasia)-ként, azaz jóindulatú prosztatamegnagyobbodásként emlegetett betegségre.

A fent említett BPH lényege, hogy a prosztata állománya a kor előrehaladtával (jellemzően 35-40 év felett) elkezd szaporodni. Ez természetes, jóindulatú növekedés. Ez önmagában nem is lenne probléma, csak sajnálatos módon a prosztatát egy igen fontos szervünk, a húgycső „fúrja” át. A prosztata növekedésével együtt nő a húgycső falára nehezedő nyomás, ami már sajnos kellemetlen tünetekben nyilvánul meg. Ezeket már jól ismerhetjük a reklámokból is: sűrű vizelési inger, nehézkes vizelés, és társaik. A betegség súlyos szövődménye lehet az azonnali beavatkozást igénylő teljes vizelési képtelenség, a húgyhólyag vagy akár a vese károsodása is.

Ha a fent említett tüneteket észleljük, mindenképpen érdemes ellátogatnunk egy urológushoz, hogy a szakember kizárhassa az esetleges más betegségek lehetőségét. Az orvos írhat fel vényköteles gyógyszereket, de javasolhat vény nélküli készítményeket is, amelyek kiválasztásában bátran kérhetjük a patikai személyzet segítségét. Ha orvosunktól vényköteles gyógyszert kaptunk, akkor is érdemes kiegészítő kezelésként nem vényköteles gyógyszereket, táplálékkiegészítőket szednünk.

Ezek közé tartozik a főként növényi szteroid tartalma miatt fontos sütőtök is. Már magjának rendszeres fogyasztása is előnyös, mégis inkább olaját érdemes fogyasztanunk. Ennél is hatékonyabb, ha tökmagolajat tartalmazó kapszulát szedünk, ami hatékony kiegészítője lehet a terápiának. Alkalmazása során a prosztata méretének csökkenése figyelhető meg, ami a tüneteket is enyhítheti. Mint a legtöbb készítménynek, ennek is időre van szüksége a hatás kialakulásához, szedése így hosszú távon javasolt.

Kérj szakmai segítséget a Csillag Patikákban a számodra megfelelő készítmények kiválasztásához, vagy rendelj webshopunkból kényelmesen!

Tartalomhoz tartozó címkék: férfi egészség prosztata tökmag